Uit eigen onderzoek bij een voetbalvereniging blijkt dat de meeste vrijwilligers zichzelf en anderen willen ontwikkelen. Tegelijkertijd geeft 33% van de vrijwilligers aan dat zij te maken hebben met negatief gedrag en geeft 27% aan behoefte te hebben aan ondersteuning.
Uit onze ervaring blijkt dat dit negatief gedrag maakt dat vrijwilligers stoppen of op zoek gaan naar ander vrijwilligerswerk. Dit is verlies van maatschappelijk kapitaal. Helaas zien we verenigingen (veelal op zichzelf) worstelen met het probleem en te weinig verbinding ontstaan tussen verenigingen, lokale overheden, politie en maatschappelijke organisaties.
Dit terwijl deze partijen gebaat zijn bij een sterk verenigingsleven met een veilig en sociaal sportklimaat.
Om optimaal te kunnen presteren moeten draagkracht en draaglast in balans zijn. De Playmaker kent dan ook twee elementen:
1. Het vergroten van draagkracht:
Wij willen een methode ontwikkelen, waarmee we verenigingen handvatten bieden om de draagkracht van jeugdtrainers te vergroten. Jeugdtrainers vaardigheden aanleren die hen helpen omgaan met ongewenst gedrag. Dit willen we o.a. doen door draaiboeken te ontwikkelen voor trainingen op dit gebied.
2. Het verkleinen van draaglast:
We willen jeugdtrainers in staat stellen om te doen wat ze het liefste doen én waar ze goed in zijn! Wanneer ongewenst gedrag een negatieve invloed krijgt op de kwaliteit van de trainingen en het plezier van de jeugdtrainer, dient er tijdig en adequaat gehandeld te worden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er individuele gesprekken plaatsvinden met- en/of begeleiding aangeboden wordt aan de jeugdspeler en zijn/ haar omgeving. Waar mogelijk door (opgeleide) vrijwilligers binnen de club, maar waar nodig door professionals. Een sterke netwerksamenwerking is dan essentieel.
Met de Playmaker willen we verenigingen daarom ondersteunen in het opzetten van een dergelijke samenwerking. Denk bijvoorbeeld aan de zichtbare aanwezigheid van (wijk)agenten (juist wanneer er geen directe aanleiding toe is). Of aan ondersteuning van jongerenwerkers die in het gebied werkzaam zijn.